De IT-afdeling in control

De-IT-afdeling-in-control

IT’ers staan voor een uitdaging die steeds groter wordt

Van oudsher hebben veel IT-afdelingen een bijzondere positie in de organisatie. Ze vormen (of vormden) een afdeling met eigen werkzaamheden, die niet overeenkomen met de rest van de organisatie. Ze zijn in veel gevallen een expertise op zich. Een expertise die ondersteunend is aan de bedrijfsdoelstellingen, maar deze positie is de afgelopen decennia flink veranderd.

Dit komt niet alleen doordat bedrijven anders georganiseerd zijn en steeds afhankelijker zijn van software, maar ook door de grote groep millennials die ondertussen op de arbeidsmarkt aan de slag zijn gegaan. Zij zijn opgegroeid met online tools en zorgen ervoor dat er een steeds dunnere lijn tussen de IT-afdeling en de rest van de organisatie te vinden is. Het is dus voor de IT-afdeling belangrijk om in control te blijven.

Groeiende hoeveelheid software

De grote hoeveelheid software en tools die tegenwoordig beschikbaar zijn, is een verrijking voor de vele tech savy collega’s bij bedrijven. Tegelijkertijd brengt dit voor IT-afdelingen een grote uitdaging met zich mee. Zij hebben steeds vaker te maken met collega’s en teams die niet genoeg hebben aan standaard software en tools die worden aangeboden, of geven de voorkeur aan eigen gekozen tools of software, zodat ze hun werkzaamheden efficiënt kunnen uitvoeren.

Een proactieve collega, die zelf opzoek gaat naar een oplossing op het gebied van IT is ontzettend fijn, maar de IT-afdeling is vaak verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk en alle systemen. En dit gaat niet altijd goed samen met een collega die zelf aan de slag gaat. Elke toevoeging aan het systeem is een potentieel risico.

We zien nog regelmatig dat organisaties het netwerk ‘dichtgooien’ zodat overijverige collega’s geen nieuwe software kunnen toevoegen. Hiermee werk je niet alleen collega’s tegen je in het harnas, het komt ook de productiviteit en creativiteit niet ten goede. Uiteindelijk werk je gezamenlijk aan een doel en voor dezelfde organisatie, dus wil je ook uit IT het beste halen. Hoe kun je als IT-afdeling de ruimte geven aan creativiteit en productiviteit, maar ook weer de touwtjes in handen nemen? De oplossing waar wij graag mee werken is Automox.

Updates en patches automatiseren

Met Automox kan een IT-afdeling geïnstalleerde software sneller in beeld brengen, patches efficiënter uitrollen en dit proces ook nog eens volledig automatiseren. Vooral dit laatste kan de werkdruk flink laten afnemen. Door de groeiende omvang van software bij bedrijven, groeit ook de hoeveelheid updates en dit is een kwetsbare plek die we veel zien bij organisaties. Updates worden uitgesteld, patches worden niet of niet goed uitgevoerd en daardoor ontstaan kwetsbare plekken waar ook kwaadwillenden van op de hoogte zijn. Vooral in organisaties waarbij gebruikers zelf software mogen installeren ontbreekt vaak overzicht bij de IT-afdeling, terwijl zij wel verantwoordelijk zijn.

Met de oplossing van Automox krijgt de IT-afdeling weer controle over de systemen. Ze kunnen op afstand alle systemen op software scannen, patches inplannen en regels meegeven. Het systeem is volledig cloud-based en het fijne is dat de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden zonder dat de eindgebruiker hier last van heeft. Een win-win situatie dus in veel organisaties en de mogelijkheid om weer in control te komen

Ook meer tijd overhouden?

Dat kan met een oplossing zoals Automox. Hiermee kun je de veiligheid van jouw systemen monitoren, bijhouden en blijf je als IT-afdeling in control zonder creatieve en tech savy collega’s in de weg te hoeven zitten. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze eXperts.

Recente artikelen
DTX benoemt Erik Ploegmakers tot CEO!

DTX benoemt Erik Ploegmakers tot CEO!

Per 1 januari 2025 wordt Erik Ploegmakers CEO van DTX, specialist in Cloud, Security en Solutions. Met ervaring bij Fox-IT, PwC en Zerocopter gaat hij DTX helpen groeien en bedrijven…
NIS2: Waar staan we nu?

NIS2: Waar staan we nu?

Vanwege de toenemende afhankelijkheid van technologie in onze samenleving streeft de Europese Unie naar een Europees cybersecuritybeleid.
NIS2 Technical readiness” - Do’s en Dont’s from the field’.

NIS2 Technical readiness” - Do’s en Dont’s from the field’.

Rutger en Julian van Sijp (Bluebird & Hawk) presenteerde over 'NIS2 Technical Readiness - Do's and Dont's from the field bij Experts Live Netherlands in Nieuwegein. In 50 minuten namen…