Windows As A Service (WaaS)

Wat was het vroeger makkelijk met Windows versies zoals Windows XP, 7, 8, met ServicePack 1,2 etc. Je wist een paar jaar lang waar je aan toe was met een bepaalde versie van Windows.

Met de komst van Windows 10 is dit model helemaal losgelaten. Windows wordt nu als een service aangeboden (WAAS). Dit houdt in dat je 2 keer per jaar een “Feature Update” krijgt en tussendoor “Quality Updates”.

 

Een “Feature Update” houdt in dat er nieuwe functionaliteiten zijn toegevoegd en verbeteringen en beveiligingsupdates ten op zichtte van de vorige versie. Microsoft probeert in het voorjaar en in het najaar een Feature Update uit te brengen. Ook wel “Spring en Fall Update” genoemd. Misschien is het je al opgevallen dat je rond deze periodes een grotere update hebt gehad waardoor het updaten van Windows langer heeft geduurd dan normaal.

 

Windows 10 is voor het eerst op 29 Juli 2015 uitgebracht onder versienummer 1507. De eerste 2 cijfers staan voor het jaartal in en de laatste 2 voor de maand waarin de versie is vrijgegeven. Ondertussen zijn de volgende versies uitgebracht: 1511, 1607, 1703, 1709 en huidige versie 1803.

 

Tussen deze releases wordt Windows door middel van Quality Updates veilig gehouden. Deze worden meestal één keer per maand uitgebracht.

 

Elke versie wordt maar voor 180 dagen ondersteunt. Daarna stopt de ondersteuning en het uitbrengen van Quality Updates. Het kan voorkomen dat je genoodzaakt wordt om op een bepaalde versie te blijven. Dan kan er tegen betaling bij Microsoft toch ondersteuning worden afgenomen.

 

Deze verhoogde frequentie van updates brengt uitdagingen met zich mee, zowel voor de IT afdeling maar ook bedrijfsmatig. Softwaretesten moet op een andere manier plaatsvinden en ook de hardware dient de nieuwe versies aan te kunnen. Dit alles moet getest zijn voordat de nieuwe updates aan de gebruikers worden aangeboden. Vanaf dat moment sta je namelijk voor een voldongen feit. Ook de mogelijkheden tot uitstellen van de updates zijn beperkt.

Het is dus zaak om hier 2 keer per jaar rekening mee te houden. Als we onze oude werkwijze en procedures aanhouden om een nieuwe versie van Windows te adopteren dan gaan we dat niet redden. Net als je klaar bent met testen en plannen op een projectmatige manier is er ondertussen alweer een nieuwe release. Dit moet dus anders. We moeten het als een proces behandelen en 2 keer per jaar herhalen.

 

DTX doet dit door middel van Microsoft Intune.  De Feature en Quality updates worden vertraagd bij onze klanten uitgerold nadat wij intern geen bijzonderheden hebben opgemerkt. Door middel van Upgrade Readiness beoordelen we vantevoren of de Upgrade goed zal verlopen bij onze klanten.

 

Er is ook een Windows 10 variant onder de naam Windows 10 LTSB (Long-Term Service Branch). Deze branch is exclusief beschikbaar als Windows 10 Enterprise LTSB-editie en wordt elke 2-3 jaar bijgewerkt. Met de LTSB versie krijg je het traditionele ondersteuningsbeleid van Microsoft dat van kracht was vóór Windows 10. Microsoft ontmoedigt officieel het gebruik van LTSB buiten voor “speciale apparaten” die een vaste functie uitvoeren en dus geen nieuwe gebruikerservaring vereisen.

 

Benieuwd naar hoe wij Microsoft Intune voor jouw bedrijf kunnen inzetten? Schroom dan niet om contact op te nemen met samenwerken@dtx.nl

Related blogs

Automox vs WSUS

Een robuust programma voor het detecteren van bedreigingen moet tenminste bestaan uit technologie voor het detecteren van dreigingen op het netwerk, servers en werkplekken binnen en buiten de organisatie.

Lees verder ...
SOC Visibility Triad

SOC Visibility Triad

Een robuust programma voor het detecteren van bedreigingen moet tenminste bestaan uit technologie voor het detecteren van dreigingen op het netwerk, servers en werkplekken binnen en buiten de organisatie.

Lees verder ...

DTX.nl gebruikt cookies om inzicht te krijgen in het gebruik van de website en deze zo goed mogelijk te laten werken. Daarnaast maken wij gebruik van Google Analytics om uw gebruik van onze website te analyseren. Wij slaan geen persoonlijke gegevens op. Wanneer u doorgaat met het bezoeken van onze website, gaan wij er van uit dat u hier mee instemt.