Wat is een patch management proces?

Software waterdicht afleveren is onmogelijk, er zijn altijd zwakke plekken te vinden. Soms vind je deze zelf, maar als je een beetje pech hebt vindt iemand met verkeerde intenties de zwakke plek voor je. Doordat we steeds afhankelijker zijn van software, wordt het voortijdig vinden van deze kwetsbaarheden ook steeds belangrijker. Al bij de lancering van een product of software, maar ook tijdens het gebruik ervan, want in veel gevallen ontstaat een security risico in een later stadium. Wil je software veilig houden? Dan moet je het dus goed onderhouden. Bij DTX zien we vaak dat hier een stap wordt overgeslagen. Softwareleveranciers ontwikkelen updates, maar deze worden uitgesteld of zelfs niet uitgevoerd. Dit geldt ook voor patches, terwijl deze essentieel zijn voor een veilig systeem.

Wat is een patch?

Een patch kun je zien als werkzaamheden aan een stukje code. Het is een herstelreparatie, in de meeste gevallen zonder al te grote gevolgen. Meestal merk je als eindgebruiker amper verschil na een patch, dit is gelijk het grote verschil met een update. Bij een update kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn voor de eindgebruiker omdat er vaak ook sprake is van een wijziging in de software. Dan worden er bijvoorbeeld nieuwe features toegevoegd, het gebruiksgemak verbeterd of worden er veiligheidsmaatregelen doorgevoerd. 

Patches en updates moeten altijd worden uitgevoerd, maar worden vaak vergeten. Daarom raden we bij DTX aan om dit proces zoveel mogelijk te automatiseren.Hoe kun je het installeren van een patch automatiseren?

Veel organisaties centraliseren het uitvoeren van patches maar automatiseren ze niet, met als gevolg dat ze dit bijvoorbeeld eens per maand inplannen en vervolgens handmatig oppakken. Dit is niet de allerleukste klus en vaak ook tijdrovend. Een ander gevolg is dat wanneer een update of patch aan het begin van een nieuwe periode beschikbaar komt, deze vervolgens blijft liggen omdat de werkzaamheden pas aan het einde van de maand zijn ingepland. Al die tijd blijft het systeem kwetsbaar. Daarom is het aan te raden om patches uit te voeren zodra deze beschikbaar zijn. 

 

Met een oplossing zoals Automox kun je dit eenvoudig organiseren. Op het dashboard zie je welke updates of patches gereed staan, inclusief de updates van derden. In het dashboard kun je ervoor kiezen om de patches handmatig uit te voeren of periodiek in te plannen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om updates elke week, elke nacht of wanneer ze beschikbaar zijn uit te voeren. Fijne bijkomstigheid is dat bij het uitrollen het niet uitmaakt met wat voor besturingssysteem je werkt. Automox werkt volledig in de cloud en crossplatform.

 

 Wat is het beste moment om een patch uit te voeren?

Dat antwoord is eenvoudig, als er zo min mogelijk gebruikers afhankelijk zijn van het systeem. In veel gevallen moet het systeem opnieuw opgestart worden om een patch goed uit te voeren. Wanneer er nog gebruikers actief zijn kan dit problemen opleveren. Er kan schade ontstaan omdat er conflicterende activiteiten zijn. Wanneer een systeem opnieuw opgestart moet worden, kan een eindgebruiker dit vaak uitstellen. In Automox kun je zelf aangeven hoe vaak en hoe lang dit mag, of indien noodzakelijk, de herstart op afstand uitvoeren.

Automatiseer je patches en blijf veilig

Wil je voorkomen dat jouw software kwetsbare plekken krijgt, zorg dan voor goed patchmanagement, waarin zichtbaar is wanneer welke patch gedaan moet worden, maar ook de controle geeft over alle software binnen een bedrijf.

Automox in de praktijk zien?

Bij DTX hebben we passie voor security. We verdiepen ons graag in de juiste oplossingen en mogelijkheden, zodat we onze opdrachtgevers zo goed mogelijk kunnen adviseren. Ben je benieuwd naar de risico’s of kansen binnen jouw organisatie? Of wil je Automox een keer in de praktijk zien? Geen probleem, plan hieronder vrijblijvend een gesprek in en we laten het graag aan je zien.

Dutch Technology Experts

Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij snel contact met je op!

Related blogs

DTX.nl gebruikt cookies om inzicht te krijgen in het gebruik van de website en deze zo goed mogelijk te laten werken. Daarnaast maken wij gebruik van Google Analytics om uw gebruik van onze website te analyseren. Wij slaan geen persoonlijke gegevens op. Wanneer u doorgaat met het bezoeken van onze website, gaan wij er van uit dat u hier mee instemt.