Wat is patchmanagement

Patchmanagement is een proces waarin je controle hebt over de patches en updates die benodigd zijn om de organisatie veilig te houden. Enerzijds heb je inzicht in welke software je hebt en voer je gecontroleerd en systematisch updates uit. Daarnaast kun je hier ook over rapporteren over verschillende managementlagen. Met patchmanagement zorg je dat software veilig blijft. Om dit goed uit te kunnen voeren, is het van belang om alle werkzaamheden duidelijk in kaart te brengen en dit proces uit te schrijven.

Een patch uitvoeren gaat via een vast aantal stappen. Dit begint bij het ophalen van de juiste informatie, bijvoorbeeld bij de softwareleverancier, en het analyseren van de werkzaamheden. Vervolgens dient in kaart gebracht te worden wat de gevolgen van de aanpassingen zijn, bijvoorbeeld voor andere systemen. Daarna volgt het inplannen en uitvoeren van de werkzaamheden. Dit proces klinkt veelomvattend, maar is met de juiste tools grotendeels te automatiseren.

Wil je software up-to-date houden en security risico’s voorkomen? Dan moet het gehele patching proces goed ingericht zijn.

Wat is een patch

Een patch kun je zien als werkzaamheden aan een stukje code. Het is een herstelreparatie, in de meeste gevallen zonder al te grote gevolgen. Meestal merk je als eindgebruiker geen verschil na een patch, dit is een noemenswaardig verschil ten opzichte van een update. Bij een software update kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn voor de eindgebruiker omdat er vaak ook sprake is van een wijziging in de werking van software of de look en feel. Dan worden er bijvoorbeeld nieuwe features toegevoegd, het gebruiksgemak verbeterd of worden er veiligheidsmaatregelen doorgevoerd. Bij een patch wordt een kwetsbaarheid achter de schermen weggenomen zonder dat de functionaliteit hieronder te lijden heeft of de werking voor de eindgebruiker veranderd.

Een update of patch kan gevolgen hebben voor het netwerk

Twijfel je over de werkzaamheden of gevolgen? Laat hieronder je gegevens achter en we plannen geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.

We make IT

Wilt u een IT partner die met u mee denkt en het beste uit uw IT omgeving haalt?
Dan bent u bij Dutch Technology eXperts aan het juiste adres!

Bel mij voor een afspraak

We make IT

Wil jij een IT partner die met je mee denkt en het beste uit jouw IT omgeving haalt?
Dan ben je bij Dutch Technology eXperts aan het juiste adres!

Bel mij voor een afspraak