VPN op mijn mobiel?

Bij VPN (Virtual Private Network) denkt men meestal meteen aan een veilige verbinding naar kantoor eventueel met een sms-token of een sleutelhanger met continue wisselende getallen. De VPN-oplossing waar we het in deze blog over hebben biedt een veilige verbinding naar het Internet. Een veilige verbinding naar het Internet klinkt wat tegenstrijdig omdat we ons steeds meer realiseren dat het Internet zelf verre van veilig is.

Wifi in het hotel te vertrouwen?

Het gebruik van een VPN-dienst op je mobiel heeft vooral zin als je gebruik maakt van (openbare) wifi hotspots. Vaak worden er in restaurants, hotels, openbare ruimtes e.d. gratis wifi aangeboden. Maar hoe veilig is dit netwerk en nog belangrijker is de hotspot die zich kenbaar maakt op je telefoon inderdaad van het hotel waar je bent of heeft een kwaadwillende met behulp van zijn laptop een hotspot beschikbaar gesteld? Dit laatste klinkt misschien vergezocht maar dit is helaas wel dagelijkse praktijk voor hackers om eenvoudig aan gegevens (persoonsgegevens, wachtwoorden e.d.) te komen.

Een VPN-dienst biedt hiervoor een oplossing, doordat al het verkeer van jouw telefoon naar je VPN-provider versleuteld is kan als iemand dit ‘onderschept’ er nog niets mee. Hiermee komen we meteen tot de belangrijkste reden om een VPN-dienst te gebruiken, andere redenen zijn:

  • Websites bezoeken die niet beschikbaar zijn vanuit een bepaald land. Dit kan een blokkade opgelegd zijn vanuit een overheidsorgaan maar bijv. ook bepaalde online video diensten (NPO, Netflix e.d.)
  • Verbeterde privacy, dit wordt bereikt door surfgedrag van de gebruiker voor de Internet Service Provider (ISP) te verbergen. Op deze manier kan de ISP de persoonlijke gegevens van de gebruiker niet verzamelen en of aan derden doorgeven.

Vanaf juni vorig jaar (2017) zijn de roamingkosten voor data in de hele Europese Unie afgeschaft en kan je gewoon gebruik maken van het 4G/3G netwerk in het buitenland zonder extra kosten (data verloopt via je bundel of zelfde prijs als binnen NL). Dit heeft altijd de voorkeur boven een Wifi hotspot, echter met het streamen van Netflix is databundel er snel doorheen.

Er zit overigens nog wel wat verschil in welke landen volgens de Providers nu wel en niet hiertoe behoren daarom is het altijd raadzaam om dit vooraf even te controleren. Bijv via https://www.bellen.com/userfiles/file/bellen_nl/pdf/eu-landen-per-aanbieder-v3.pdf.

Lijst met bekende en vertrouwde VPN-diensten

https://nordvpn.com/nl/

https://www.purevpn.com/

https://www.privateinternetaccess.com/

https://torguard.net/

Eenvoudig VPN-software beschikbaar stellen

Door middel van Intune kan een permanente VPN uitgerold worden op al je bedrijfstoestellen. Ook ondersteunen wij je graag bij het maken van de juiste VPN-provider voor jouw specifieke situatie.

Hulp of advies nodig hoe  Microsoft Intune ingezet kan worden voor het beschikbaar stellen van apps? Schroom dan niet om contact op te nemen met samenwerken@dtx.nl

We make IT

Wilt u een IT partner die met u mee denkt en het beste uit uw IT omgeving haalt?
Dan bent u bij Dutch Technology eXperts aan het juiste adres!

Bel mij voor een afspraak

We make IT

Wil jij een IT partner die met je mee denkt en het beste uit jouw IT omgeving haalt?
Dan ben je bij Dutch Technology eXperts aan het juiste adres!

Bel mij voor een afspraak